Blog: WadAap & De Zelve - De Demoon - 2019 [Dutch]

Deze ontzettend dope album art is gemaakt door Cindy Timmer

Het proces

‘Agressief tegen het Negatieve’. Dat is wat wij willen neerzetten met het album ‘De Demoon’. Het album is voor ons het logische gevolg van onze eerste EP: Kicks, Snares & High Heads. Meer bass, meer psychedelische, verhalende beats en qua lyrics meer schoppen tegen de gevestigde orde. Meer spreken voor de onder-en middenklasse dan uit persoonlijke ervaring. De Demoon zet een geluid neer welke niet eerder te horen was binnen de Nederlandse Hiphop Scene. Nog het meest te vergelijken met Opgezwolle en dan vooral in de authenticiteit van het proces waaruit het album is ontstaan. Wij willen nuance neerzetten binnen de Nederlandse Hiphop, waar wij nu vinden dat er te veel en te vaak slechts één gedeelte van het gevoel dat de artiesten hebben wordt belicht > Karakterrap.

Wij scheppen licht
Accepteren imperfectie
Dragen de vlag
Halen kracht uit het duister
Zien de pracht in de spiegel

Deze foto is gemaakt door de awesome Sander van der Bij

Therapeutisch

De sound van het album De Demoon kan worden beschouwd als duister. De lyrics van WadAap zijn persoonlijk en beladen. ‘‘Ik ben muziek gaan maken omdat ik op gruwelijke wijze een hele goede vriend ben verloren. Voor mij is dit een onderdeel van het verwerkingsproces’’, zegt rapper WadAap. De Bruin refereert naar de in 2016 vermoorde Jesse van Wieren uit Leens. ‘‘Jesse zei altijd dat ik wat met muziek moest gaan doen. En het klinkt heel zwaar, maar het is eigenlijk ook gewoon een wapen om met alle tegenslagen om te gaan’’.

Release Party

Het uitkomen van het album hebben WadAap & De Zelve gevierd in het oude RKZ aan de Verlengde Hereweg in Helpman. Er is speciaal voor deze locatie gekozen, omdat het goed bij de act past. ‘‘We maken hiphop met een alternatief randje. Toen we binnenliepen in het RKZ wisten we het gewoon, dit is de plek’’, zegt De Zelve.

Album Art

Cindy Timmer

Cindy Timmer: ‘‘Mijn samenwerking met WadAap & De Zelve kwam tot stand uit een avond vol goede vibes an mooie mensen. Daar ontmoette ik De Zelve en we raakten aan de praat over muziek, kunst en de vraag van het leven. Uiteindelijk spraken we af nog eens contact te hebben om te kijken of we niet eens een samenwerking konden aangaan. En zo geschiedde het. Het eerste album waar ik aan mee mocht werken was Kicks, Snares & High Heads. Daarna mocht ik ook voor De Demoon een illustratie ontwerpen. Met een kopje koffie en een slagroomsoesje bespraken we wat voor gevoel het album uit ging dragen en wat voor beeld daarbij zou passen. Ik denk dat geen enkele beeldmaker kan zeggen dat zijn verbeelding niet wordt geprikkeld door de term ‘demoon’. Ik had ook zo mijn gedachten daarbij. Duister, veel cryptische verwijzingen, misschien zelfs een beetje raadselachtig. WadAap staat op aarde en kijkt naar de maan. Het symbool van De Zelve (welke symbool staat voor de Authentieke, intuïtieve ik) is afgebeeld in de zon. WadAap staat met zijn gezicht naar de maan gericht, dit om te laten zien dat de connectie gelegd is. De connectie tussen de Kosmische Energie en zijn Aardse Vertaling. Bovendien zie je een verbeelding van de hemel en de hel, want misschien vinden we de demonen wel precies daartussen in’.

Mastering

ChuBeats

Cassettebandjes

Homebase

Frank Stevens: ‘‘Als ik denk aan De Demoon dan denk ik, eindelijk een keer iets goeds uit Groningen. Dat is mijn mening. Er komt genoeg Hiphop uit Groningen, maar het is altijd een soort kliek ding geweest. Dat is gelinkt aan dat en die werkt met die samen. Ik wachtte altijd op iets dat echt zijn eigen smoel had. Dat niet was meegelift op een andere groep of wat dan ook. Het was heel makkelijk geweest als het was: WadAap met producties van Noisia. Dat was hier niet het geval. Het was hier echt een eigen smoel, een nieuwe sound. Dat was voor mij de reden dat ik zoiets had van ja: als Tusken Tapes eens een keer iets anders gaan releasen dan onze eigen beattapes, dan vind ik WadAap & De Zelve daarvoor dé act om uit te brengen op Tape. Daarnaast, toen ik de album art zag, toen was het al helemaal done.

-Had je dat al bij Kicks, Snares & High Heads?
>Nee, want toen was er nog geen goede manager.

Ik vind het tof dat er echt is nagedacht over De Demoon. Er zit een verhaal achter.’’

Lees het laatste interview van 3 voor 12 met Frank Stevens

“”Hiphop is begonnen met mixtapes, mensen namen muziek op en verzamelden het met een ‘boombox’. Het is de basis van hiphop”, zegt rapper WadAap, die in het dagelijks leven Richard de Bruin heet. Ook beatmaker Richard Jansema, alias De Zelve, is gelukkig met de terugkeer van het bandje. ”Je kan het echt oppakken en je moet het in een apparaat stoppen. Je moet er moeite voor doen. Het is ook minder vergankelijk dan muziek streamen op bijvoorbeeld Spotify”.

Eerste schets van het cassettebandje op een post-it

De eerste digitale schets ^

Het uiteindelijke resultaat:

De Tracks

Dodenmars

Behind the Beat: Huile Pour Le Corp

In de beat zijn veel vocale samples gebruikt welke De Zelve ingezongen heeft. De verhalende beat brengt je in de stemming die we wilden neerzetten met het album en leent zich daarom uitstekend als openingstrack voor het album.

Behind the Lyrics:

De darkness van de beat en de vibe resulteerde in de eerste line; ‘‘Ik zie de doden uit hun graf opstijgen’’. Daarna schreef de tekst zichzelf en neemt het de luisteraar mee langs alle verrotte zaken in de wereld.

Lees hier de volledige lyrics

Kudde

Behind the Beat: God Willing

God Willing is toch wel één van de meer ‘Radio Ready’ beats/tracks van het album. Het begin gedeelte van de beat neemt je mee in het verhaal van WadAap, waarna snel de bridge volgt. De bridge laat zich volgen door een leipe beat switch wat imo de beat maakt tot wat het is.

Behind the Lyrics:

De struggle van het conformeren/je draai willen vinden binnen de verrotte maatschappij. Ga je als een volger met oogkloppen op verder, of kies je ervoor om net als een Aap niet in de rij te lopen? Mensen zijn zo gehaast om het ‘‘te maken’’ zonder te weten wat dat precies voor henzelf inhoudt.

Lees hier de volledige lyrics

Jungle

Behind the Beat: OG one Kanobe

Ik werd uitgedaagd om een beat te maken waarbij ik alleen gebruik mocht maken van geluiden uit Star Wars. Zogezegd zogedaan.

Behind the Lyrics:

In deze track staat de Jungle voor het opboksen tegen de commerciële mainstream wereld van de muziek. Het interne proces, de strijd van WadAap als rapper/artiest staat in deze track centraal. De bijdrage van Mulu op de 2e verse verteld het verhaal over het leven op het platteland met Afrikaanse roots en heeft veel kosmische verwijzingen naar de Jungle en de WadAap.

Lees hier de volledige lyrics

Skits

De skit is ingesproken door niemand minder dan Skits Vicious. Hij spreekt de Aap toe vanuit het perspectief van de demoon. Hierin loopt hij bij alle tracks van de plaat langs.

Magere Hein

Behind the Beat: Hallalimera

Ik heb me bij het maken van deze beat laten inspireren door Magere Hein. Het maken van deze beat was een interessant creatief proces, mede omdat WadAap en ik deze beat samen hebben gemaakt. Doordat je samenwerkt met degene die erop gaat rappen, kun je de beat in het moment aanpassen op wat de rapper dope lijkt. Dit zorgt ervoor dat de beat en de lyrics beter samensmelten en één geheel vormen. Mooi proces was het.

Behind the Lyrics:

Op een bewuste avond met aardig wat sterke drank achter de kiezen doken De Zelve en ik in het maken van deze beat. De vocal sample heb ik zelf ‘‘ingezongen’’, dit werk een soort van chant; Hallalimera. Het woord deed me denken aan het Griekse; Kallimera. Daardoor voelde ik een verbondenheid met de Griekse Mythologie, wat terug te horen is in de tekst. De tekst is geschreven vanuit het perspectief van Magere Hein.

Lees hier de volledige lyrics

Demoon

Behind the Beat: Vanilla

Ik had de avond dat ik deze beat maakte eigenlijk helemaal geen zin om iets te gaan doen en was daarom bijna niet naar de plek gegaan waar ik deze beat uiteindelijk gemaakt heb. Ik had deze beat nooit gemaakt als ik niet mee was meegegaan en het is één van mijn favoriete beats van het album. Ben blij dat ik gegaan ben.

Behind the Lyrics:

Aangezien de plaat bijna ten einde loopt, komt hier De Demoon tot zijn grootste uiting in de tekst. Het is het zogeheten duiveltje op je schouder die alles om je heen in twijfel trekt, maar aan de andere kant de kracht en agressie geeft die je nodig hebt om het onrecht te bestrijden. Dit doet WadAap door middel van het rapper door zijn microfoon met De Demoon gewapend in zijn koptelefoon.

Lees hier de volledige lyrics

Tijdgeest

Behind the Beat: De Wabbawoop

Bij het scrollen door mijn samplefolders kwam ik een bassloopje tegen. De rest is geschiedenis.

Behind the Lyrics:

Deze beat is het meest ‘Trappy’ van de hele plaat. Trap is volgens vele Hiphop in deze tijd, maar die geest is ziek als je het mij vraagt. Inhoudelijk gaat de tekst over hoe we allen worden onderdrukt door macht zonder dat we het vaak in de gaten hebben. De Zeitgeist (het Duitse woord voor Tijdgeest) documentaires hebben mij als jongeman andere inzichten gegeven. Niet dat deze de waarheid zijn, maar het geeft aan dat je als mens sterk genoeg bent om je eigen bewustwording te vormen.

Lees hier de volledige lyrics

Previous
Previous

Playlist: Interesting YouTube Videos