Blog: WadAap & De Zelve – De Demoon – 2019

-Het Proces-

‘Agressief tegen het Negatieve’

Dat is wat wij willen neerzetten met WadAap & De Zelve en daarmee ook met onze tweede EP, De Demoon. De EP is voor ons het logische gevolg van onze eerste EP: Kicks, Snares & High Heads. Meer bass, meer psychedelische en verhalende beats en lyricaal meer schoppen tegen de gevestigde orde dan tevoren. Meer spreken voor de onder-middenklasse dan uit persoonlijke ervaring. De Demoon zet een geluid neer welke niet eerder te horen was binnen de Nederlandse Hiphop scene. Nog het meest te vergelijken met Opgezwolle en dan vooral in de authenticiteit van het proces waaruit de EP ontstaan is. Wij willen nuance neerzetten binnen de Hiphop, waar wij nu vinden dat er te veel en te vaak slechts één gedeelte van het gevoel dat de artiesten hebben wordt belicht > Karakterrap.

Wij scheppen licht Accepteren imperfectie Dragen de vlag Halen kracht uit het duister Zien de pracht in de spiegel

Check de EP hier

-Therapeutisch-

De muziek van WadAap en De Zelve is duister en ‘De Demoon’ is een persoonlijke en beladen EP. ”Ik ben muziek gaan maken omdat ik op gruwelijke wijze een hele goede vriend ben verloren. Voor mij is dit een onderdeel van het verwerkingsproces”, zegt rapper WadAap. De Bruin refereert naar de in 2016 vermoorde Jesse van Wieren uit Leens. ”Jesse zei altijd dat ik wat met muziek moest gaan doen. En het klinkt heel zwaar maar het is eigenlijk ook gewoon een wapen om met alle tegenslagen om te gaan”.

https://www.oogtv.nl/2019/03/therapeutische-hiphop-op-cassettebandje/


-Release party-

Het uitkomen van de EP hebben we gevierd in het Oude RKZ aan de Verlengde Hereweg in Helpman. We hebben speciaal voor deze locatie gekomen omdat het goed bij de act past. ”We maken hiphop met een alternatief randje. En toen we hier binnenliepen wisten we het gewoon, dit is de plek”, zegt De Zelve.

-Album Art –

Cindy Timmer

Cindy Timmer: ‘Mijn samenwerking met WadAap en De Zelve kwam tot stand uit een avond vol goede vibes en mooie mensen. Daar ontmoette ik De Zelve en we raakten aan de praat over muziek, kunst en de vraag van het leven. Uiteindelijk spraken we af nog eens contact te hebben om te kijken of we niet eens een samenwerking konden aangaan. En zo geschiedde het, het eerste album waar ik aan mee mocht werken was Kicks Snares and High Heads, en ook voor De Demoon mocht ik een mooi plaatje ontwerpen. Met een kopje koffie en slagroomsoesjes bespraken we wat voor gevoel de EP uit ging dragen en wat voor beeld daarbij zou passen. Ik denk dat geen enkele beeldmaker kan zeggen dat zijn verbeelding niet wordt geprikkeld door te term ‘demoon’. Ik had ook zo mijn gedachten daarbij. Duister, veel cryptische verwijzingen, misschien zelfs een beetje raadselachtig. WadAap staat op de aarde en kijkt naar de Maan. Het teken van De Zelve (welke symbool staat voor de Authentieke, intuïtieve Ik) is afgebeeld in de Zon. De WadAap staat met zijn gezicht naar de maan gericht, dit om te laten zien dat de connectie gelegd is. De connectie tussen de Kosmische Energie en de Aardse Vertaling. Bovendien zie je een verbeelding van de hemel en de hel, want misschien vinden we de demonen wel precies daartussen in.’

Website Cindy Timmer


-Cassettebandjes-

Rieuwert Rering en Frank Stevens

Frank Stevens: ‘Als ik denk aan De Demoon, denk ik: eindelijk eens een keer iets uit Groningen waar ik een connectie mee heb. Natuurlijk komt er genoeg Hiphop uit Groningen, maar het is altijd óf een erg “veilig” geluid óf hetzelfde geluid als die drie andere artiesten uit de omgeving. Ik wachtte altijd op iets dat echt zijn eigen smoel had. WadAap en De Zelve brengen dit.

Een nieuw en origineel geluid, dat was voor mij de reden dat ik zoiets had van: ja, als Tusken Tapes eens een keer iets anders gaat doen dan instrumentale beattapes, dan vind ik WadAap & De Zelve de juiste act om mee te beginnen. Er is echt nagedacht over De Demoon. Er zit een goed verhaal achter, de artwork is insane, en er wordt echt iets gezegd. Deze drie dingen ontbreken mij iets te vaak in het huidige hiphop-landschap.’

Website Homebase

Lees hun laatste interview met 3voor12

”Hiphop is begonnen met mixtapes, mensen namen muziek op en verzamelden het met een ‘boombox’. Het is de basis van hiphop”, zegt rapper WadAap, die in het dagelijks leven Richard de Bruin heet. Ook beatmaker Richard Jansema, alias De Zelve, is gelukkig met de terugkeer van het bandje. ”Je kan het echt oppakken en je moet het in een apparaat stoppen. Je moet er moeite voor doen. Het is ook minder vergankelijk dan muziek streamen op bijvoorbeeld Spotify”.

Bandcamp van Tusken Tapes

Eerste schets van het Cassettebandje op een post-it gemaakt door WadAap & De Zelve  (sick) 

Het uiteindelijke design gemaakt door Cindy Timmer 

-Het eindresultaat-

Hier te bestellen – €10 


-Mastering-

Chubeats

Website Chubeats


-De Tracks-

Dodenmars

De Beat: Huile Pour Le Corp

In de beat zijn veel vocale samples gebruikt welke De Zelve ingezongen heeft. De verhalende beat brengt je in de stemming die we wilden neerzetten met de EP en leent zich daarom uitstekend als openingstrack voor de EP.

De Lyrics:

De darkness van de beat en de vibe resulteerde in de eerste line;  “ik zie de doden uit hun graf opstijgen”. Daarna schreef de tekst zichzelf en neemt het de luisteraar mee langs alle verrotte zaken in de wereld.

Lees hier de lyrics

Kudde

De Beat: God Willing

God Willing is toch wel één van de meer ‘Radio Ready’ beats/tracks van de EP.

Het begin gedeelte van de beat neemt je mee in het verhaal van WadAap, waarna snel de Bridge volgt en je brengt naar het 2e gedeelte van de track. Ik heb een natuurlijke neiging naar klanken die enigszins vals zijn en dat kun je ook goed horen in het 2e gedeelte. Ik vind het leuk om de luisteraar ‘uit te leggen hoe ik hoor’ door een bepaalde onvoorspelbaarheid te creeëren in mijn muziek. Dat je denkt ‘aahh, nu snap ik het’

De Lyrics:

De struggle van het conformeren/je draai willen vinden binnen de verrotte maatschappij. Ga je als een volger met oogkleppen op verder of kies je er voor als net als de Aap niet in de rij te lopen? Mensen zijn zo gehaast om het “te maken” zonder te weten wat dat precies voor henzelf inhoud.

Lees hier de lyrics

Jungle

De Beat: OG one Kanobe

Deze beat heb ik binnen 2 uur gemaakt tijdens een avondje chillen met een goede vriend van me. Het was een uitdaging om een beat te maken waarin ik alleen samples van Star Wars mocht gebruiken. Zogezegd zo gedaan.

De Lyrics:

In deze track staat de Jungle voor het opboksen tegen de commerciële mainstream wereld van de muziek. Het interne proces, de strijd van WadAap als rapper/artiest staat in deze track centraal. De bijdrage van Mulu op de 2e verse verteld zijn verhaal over het leven op het platteland met afrikaanse roots en heeft veel komische verwijzingen naar de Jungle en de WadAap.

Lees hier de lyrics

Skits

De beat: Skit

Alle tracks die voorkomen op De Demoon zijn verwerkt in de beat van Skits als je goed luistert. Op deze manier vormt de beat een geheel met de tekst.

De Lyrics:

Voor deze skit is er een gastbijdrage van niemand minder dan Skits Vicious  om de Aap toe te spreken vanuit het perspectief van de demoon. Hierin loopt hij alle tracks van de plaat bij langs.

Magere Hein

De Beat: Hallalimera

Ik heb bij het maken van deze track laten inspireren door Magere Hein. Het maken van deze beat was een interessant creatief proces, mede omdat ik hem in samenwerking met Richard de Bruin gemaakt heb. Doordat je samenwerkt met degene die erop gaat rappen, zorgt ervoor dat de uiteindelijke track meer ‘af’ voelt en beter passend – één geheel.

De Lyrics:

Op een bewuste avond met aardig wat sterke drank achter de kiezen doken De Zelve en ik in het maken van deze beat. De vocal sample heb ik zelf “ingezongen”, dit werd een soort van chant; Hallalimera. Het woord deed me denken aan het Griekse; Kallimera, en daardoor een verbondenheid met de Griekse Mythologie wat terug te horen is in de tekst. De tekst verplaatst zich in en tot de Magere Hein.

Lees hier de lyrics

De Demoon

De Beat: Vanilla

Ik had de avond dat ik deze beat maakte eigenlijk helemaal geen zin om te chillen en was daarom bijna niet gegaan. Ik had deze beat nooit gemaakt als ik niet was gaan hangen avond en het is één van mijn favoriete beats van de EP. Ben blij dat ik gegaan ben.

De Lyrics:

Aangezien de plaat bijna ten einde loopt komt hier de Demoon tot grootste uiting in de tekst. Het is het zogeheten duiveltje op je schouder die alles om je heen in twijfel trekt, maar aan de andere kant de kracht en agressie geeft om het onrecht te bestrijden. Dit doet de WadAaap door middel van het rappen door zn microfoon met de Demoon gewapend in zn koptelefoon.

Lees hier de lyrics

Tijdgeest

De Beat: De Wabbawoop

Bij het scrollen door mijn samplefolders kwam ik een bassloopje tegen, deze is de backbone geworden van deze beat. Ook kun je, als je goed luistert, Fred (de kat van WadAap) horen in het intro. Fred is sowieso een zeer belangrijk onderdeel bij ons creatieve proces.

De Lyrics:

Deze beat is de meest trappy van de hele plaat. Trap is volgens vele HipHop in deze tijd, maar die geest is ziek als je het mij vraagt. Inhoudelijk gaat de tekst over hoe we allen worden onderdrukt door macht zonder dat we het vaak in de gaten hebben. De Zeitgeist (duitse woord voor Tijdgeest) documentaires hebben mij als jongeman andere inzichten gegeven. Niet dat deze de waarheid zijn, maar het geeft aan dat je als mens sterk genoeg bent om je eigen bewustwording te vormen.

Lees hier de lyrics

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *